FASE, hype of vintage?

FASE, hype of vintage?

Er was eens, the history of FASE, hype of vintage …

Hoe tv-serie Mad Men kan leiden tot een hype. FASE buro- en tafellampen zijn al een tijdje een must in de vintage scene. Christie’s heeft zelfs al verschillende exemplaren verkocht. Zeldzaam, FASE en verzamelaar horen bij elkaar.

Opgericht in 1964 in Madrid werden de iconische lampen tot ver in de jaren ’80 geproduceerd en verkocht. Ontwerpen die hun tijd ver vooruit waren, absoluut modern met originele combi’s van metaal, marmer en hout, fantastisch chroom en een prachtig kleurengamma. Een van hun meest opvallende kenmerken was hun vermogen om door een verfijnd kogelgewricht-verbindingssysteem te bewegen, bedacht door de vroege ontwerpers van FASE: de kop is gearticuleerd of roteert zelfs volledig, en de basis draait. Hun kenmerkende glazen diffuser werd ook een handelsmerk van het Spaanse bedrijf.

Populair ook buiten de Spaanse grenzen met export naar alle uithoeken van de wereld.

Helaas na 3 decennia heeft het bedrijf haar succes-story geswitched naar halogeen, zonder goede afloop. Hoewel FASE een toonaangevend bedrijf was binnen de verlichtingssector en zijn innovatieve ontwerpen nog steeds overal ter wereld aanwezig zijn, is het verhaal bijna volledig anoniem. Er zijn geen boeken over FASE, artikelen in tijdschriften zijn zeldzaam en de informatie die online beschikbaar is, is schaars of onnauwkeurig. De ontwerpers onbekend, de werknemers anoniem, veel geruchten online, meestal ongegrond.

Presidente S / C-model, Boomerang 64, Boomerang 2000, 520 en Faro zijn gemakkelijk te vinden modellen vanwege hun massa productie. Maar ook op Italiaanse en Bauhaus-ontwerpen geïnspireerde designs zoals de Tharsis of Babilonia. Of de volledig originele ontwerpen: de Arpón, waarmee het bedrijf een prestigieuze designprijs in Frankrijk won, en de prachtige roestvrijstalen Impala zijn daar goede voorbeelden van.

Het is niet altijd duidelijk of een FASE lamp als echt kan worden geïdentificeerd of er slechts op lijkt. Veel informatie is verborgen achter de wereld van antiek-verzamelaars. FASE is op grote schaal aanwezig in privécollecties maar ontbreekt in openbare vertoningen. Bovendien lijkt geen enkele Spaanse instelling zich zorgen te maken over het industriële en design-erfgoed van FASE, hoewel veel van hun lampen van innovatief design zijn. 

De populariteit blijft echter.

Style by Meg, Marlies

#studiomeg #stylebymeg #lampenblog #blogger #stoffenblog #madrid #interior #interiordesign #interiorinspiration #styling #restyling #lampen #stoffen #kleuren #materialen #contemporary #functioneel #extravagant #hype #iconic #fase #metal #wood #chromeplating#rangeofcolours #popular #vintage #antique #collectors

Marlies Huisman is interieurstylist. Werkend tussen driedelig grijs heeft ze haar passie voor stoffen, kleuren en materialen jarenlang vormgegeven. Ze is verliefd op haar mooie dijkhuis en altijd op zoek naar inspiratie voor klanten en opdrachten. Balancerend tussen sport, een goed glas wijn, lekker eten, gezin en familie, een sociaal leven en een styling carrière. Hier lees je haar lampen belevenissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.