Light-sculptures

Afgelopen maandag kennis gemaakt met één vd Akari light sculptures by Isamu Noguchi. De 14A, in 1951 ontworpen door Isamu Noguchi. De lamp maakt onderdeel uit van de Compact Living show by Workshop of Wonders.

De vloerlamp is 1 uit de collectie van de Akari Light Sculptures. De naam van deze design collectie betekent licht in het Japans. De inspiratie kreeg hij tijdens een bezoek aan de Japanse stad Gifu; veel papieren lantaarns en papieren parasols. De collectie bestaat uit 10-tallen design tafel- en vloerlampen. Sommige producten zijn gedeeltelijk beschilderd: anderen hebben een afwerking met bamboe. Elk product uit de serie is uniek, maar wat het samenbrengt is het gebruik van het materiaal Shoji papier. 

Shoji papier, afkomstig uit Japan, is zeer sterk ecru gekleurd papier. Het papier zorgt ervoor dat het licht een zachte, diffuus uitstraling heeft. Elke design lamp wordt zorgvuldig met de hand gemaakt in een traditioneel familiebedrijf in Gifu. Een gestileerd logo op de onderkant van de lamp bevestigt de authenticiteit van deze Akari Light Sculpture. Het logo is een zon en een maan die overeenkomen met Japanse tekens. Het onderstel is gemaakt van staaldraad. Dit ontwerp is een tijdloze klassieker die een prachtige sfeer creëert in iedere ruimte. 

“Alles is een sculptuur,” heeft Isamu Noguchi gezegd. “Elk materiaal, elk idee dat zonder grenzen is ontstaan in de ruimte, is voor mij een sculptuur.”

Isamu Noguchi werd in 1904 geboren in Los Angeles. Zijn ouders waren de Japanse dichter Yone Noguchi en de Amerikaanse schrijfster Leonie Gilmour. Studeerde aan de Columbia University en de Leonardo da Vinci Art School.

Zijn eerste onafhankelijke studio, een Guggenheim-stipendium, assistent van Constantin Brancusi in Parijs en gaf zijn 1e solotentoonstelling in New York. Een penseeltekenen studie in China en in Japan met klei te leren werken bij meester-pottenbakker Jinmatsu Uno. 

Al deze werk- en levenservaring wordt weerspiegeld in zijn kunstwerken. Een universeel talent met een creatief oeuvre dat naast beeldhouwwerken ook podium-decors, meubels, verlichting, interieurs, openbare ruimtes en tuinen omvat. Zijn beeldhouwstijl kenmerkt zich door een organische vormentaal en had een blijvende invloed op het design van de jaren 1950.

“Mijn vader, Yone Noguchi, is Japanner en zijn gedichten worden beschouwd als een vertaling van het Oosten voor westerlingen. Ik probeer hetzelfde te doen met beeldhouwen”. 

Mooi, dank Gerrit en Jennemieke,

Style by Meg, Marlies

#studiomeg #stylebymeg #lampenblog #blogger #stoffenblog #utrecht #interior #interiordesign #interiorstyling #interiorinspiration #styling #restyling #lampen #stoffen #kleuren #materialen #contemporary #workshopofwonders #CompactLiving #Akari #lightsculptures #IsamuNoguchi #Shojipaper #sun #moon

Marlies Huisman is interieurstylist. Werkend tussen driedelig grijs heeft ze haar passie voor stoffen, kleuren en materialen jarenlang vormgegeven. Ze is verliefd op haar mooie dijkhuis en altijd op zoek naar inspiratie voor klanten en opdrachten. Balancerend tussen sport, een goed glas wijn, lekker eten, gezin en familie, een sociaal leven en een styling carrière. Hier lees je haar lampen belevenissen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.