Matter of Space – Repost: Timeless

Timeless Alvar Aalto A330S

Omdat ik het prachtige lampen blijf vinden. En omdat ik tijdens een weekje Helsinki ‘tegen-de-lamp-liep’ een repost van januari 2017.

QUOTE

One of my favorite Aalto classics – the timeless PENDANT LIGHT A330S, at my parents place ✨??____________ 

UNQUOTE

Dank je Eva dat ik de post van deze prachtige lampen vanuit jouw ouderlijk huis in Finland mocht gebruiken.

In 1936 werd het architectenechtpaar Aino en Alvar Aalto gevraagd om het interieur van het Savoy restaurant in Helsinki te ontwerpen. De A330S hanglamp van Artek Helsinki, ook wel bekend als de ‘Gouden Stolp’ of ‘Golden Bell’ is hier het geweldige resultaat van. Zo geweldig, dat het zelfs tentoongesteld werd in het Finse Paviljoen op de wereldtentoonstelling in Parijs in 1936. Oorspronkelijk ontworpen op projectbasis voor grote huizen in de jaren 50 vd vorige eeuw. De eerste echte ‘gebruiker’ was de lerarenkamer vd Universiteit van Jyväskylä, Finland. 

Het klassieke armatuur is speels maar toch gestructureerd. Tijdloos voor elk interieur met de duidelijke handtekening van Aalto: zacht licht. Dit geldt voor al zijn lichtontwerpen. Alvar Aalto was een van de grootste architecten en designers van de twintigste eeuw. Samen met Erik Bryggman behoorde hij tot de baanbrekers van het Finse functionalisme in de jaren dertig. Tot zijn bekendste werken behoren de Finlandia Hall in Helsinki en het sanatorium in Paimio. Zijn bekendste ontwerp is echter een vaas: de Savoy. Aalto kan je linken met moderne beweging, prefab betonelementen, hiervoor genoemde vaas Savoy, brutalisme, pionier van moderne architectuur, industrieel ontwerper, functionalist en zijn architectuur is opvallend Fins, lees: warme menselijkheid en sterke persoonlijkheid. 

Style by Meg, Marlies

#studiomeg #stylebymeg #lampenblog #home #interieurdesign #interieurinspiratie #lampen #stoffen #kleuren #materialen #contemporary #functioneel #extravagant #helsinki #alvaraalto #pendant #brasslight #classicpendant #brass #favoritclassic #modern #brutalism #architectuur #industrial @artekhelsinki @EvaLindfors @matterofspace @alvaraalto

Marlies Huisman is interieurstylist. Werkend tussen driedelig grijs heeft ze haar passie voor stoffen, kleuren en materialen jarenlang vormgegeven. Ze is verliefd op haar mooie dijkhuis en altijd op zoek naar inspiratie voor klanten en opdrachten. Balancerend tussen sport, een goed glas wijn, lekker eten, gezin en familie, een sociaal leven en een styling carrière. Hier lees je haar lampen belevenissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.