Praying Mantis

Naoorlogs product ontwerp floor lamp Praying Mantis, Mante Regligieuse, door Jean Rispal. Geinspireerd op de bidsprinkhaan. 

In het begin van ’50 produceerde het Franse bedrijf Rispal deze nogal sculpturale lichtontwerpen. Er zijn ook een aantal variaties in omloop, waaronder een lamp met een tafelblad. De expressieve vloerlamp vindt haar inspiratie in moderne abstracte sculptuur, zoals het werk van Hans Arp. Functioneel, contemporary, en voor die tijd een gedurfd biomorphic vorm.

Jean Rispal, oprichter van het gelijknamige bedrijf Rispal Furnishings, was een Franse ontwerper die bekend stond om zijn werk in verlichtingsarmaturen. Rispal kreeg kritische en commerciële bijval voor zijn iconische vloerlamp ontwerp, met een duidelijke hint naar esthetisch organisch Scandinavisch ontwerp. Met armaturen opgebouwd uit teak, walnoot en mahonie sierde Rispal zijn lampen met tinten gevormd uit gevlochten draad en geplooid papier. Er is een zeldzame ebonized versie met roze lampenkap, maar ‘standaard’ waren de glasvezel bubbelachtige lampenkap in wit, geel of oranje.

De werken van Rispal zijn te vinden in musea of sporadisch via veilingsites.

Style by Meg, Marlies

#studiomeg #stylebymeg #lampenblog #stoffenblog #interior #interiordesign #interiorstyling #inspiration #styling #restyling #stoffen #kleuren #materialen #contemporary #functioneel #extravagant #french #rispal #sculptural #lighting #expressive #abstract #sculpture #bold #biomorphic #rispal #prayingmantis

Marlies Huisman is interieurstylist. Werkend tussen driedelig grijs heeft ze haar passie voor stoffen, kleuren en materialen jarenlang vormgegeven. Ze is verliefd op haar mooie dijkhuis en altijd op zoek naar inspiratie voor klanten en opdrachten. Balancerend tussen sport, een goed glas wijn, lekker eten, gezin en familie, een sociaal leven en een styling carrière. Hier lees je haar lampen belevenissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.