Re

Re als in Re-cycle, Re-use, Re-think, Re-design.

‘Re’ is Latijn; is het voorvoegsel dat aan het begin van woorden wordt gebruikt en geeft aan dat een actie of gebaar wordt herhaald. Hergebruik, recyclen en heroverwegen zijn de nieuwe woorden van deze tijd. Nieuw leven, een nieuwe kans of een tweede kans voor kleuren, stoffen en materialen.

RE_DE komt van ‘rede’ en is Portugees. De betekenis is zoveel als net. RE_DE vertegenwoordigt in zijn ontwerp ook het milieubewuste van zijn of haar ontwerpers.

RE_DE is een lamp. Eigenlijk 2 soorten lampen, een horizontaal, en een die verticaal hangt. RE_DE licht schijnt door het doorzichtige gaas.

Re, als in een nieuwe kans met betrekking tot wat te doen met zoveel (vis)netten en nylon draden die zich ophopen op stranden en verdwalen in zee. Dieren raken verstrikt, en de filamenten die microdeeltjes worden, waarbij de dieren worden gedood en/of voor voedsel aanzien; afval waarmee we onze eigen footprint vernietigen.

Portugese ontwerpers André Teoman en Ana Rita Pires zijn de nieuwe strandjutters; verzamelaars van de tangled draden en brengers van nieuw licht. Ontvouwen, kaarden en weven met oude technieken, nylon draden en andere kunststoffen, en nieuwe materialen. Ontwerpen en transformeren naar een nieuw gaas, Re_DE, die gebruikt wordt voor lampen. Met niet alleen visnetten, maar ook huishoudelijk en industreel afval.

Oude visnetten nieuw leven geven, het degradable doorbreken, maar meer nog de bewustwording van de milieu-impact van de productie: verspilling van water en de vernietiging van de ozonlaag.

Met een traditioneel weefgetouw, een nieuw design, samenvoegen met andere kunststoffen en transformeren tot een gaas, RE_DE. Naast lampen kan het materiaal ook worden gebruikt als fabric zoals meubelstoffen, textiel en screens.

Op het snijvlak van kunst en design produceert en experimenteert André objecten, concepten en ervaringen. Meer creatief en met emotie en minder innovatief en technologisch.

Style by Meg, Marlies

#studiomeg #stylebymeg #lampenblog #stoffenblog #portugal #interior #interiordesign #interiorstyling #nspiration #styling #restyling #stoffen #kleuren #materialen #contemporary #awareness #fishingthreads #domesticwaste #industrialwaste #rede #andreteoman #anaritapires #reusing #rethinking #recycling #nylonthreads #net 

Marlies Huisman is interieurstylist. Werkend tussen driedelig grijs heeft ze haar passie voor stoffen, kleuren en materialen jarenlang vormgegeven. Ze is verliefd op haar mooie dijkhuis en altijd op zoek naar inspiratie voor klanten en opdrachten. Balancerend tussen sport, een goed glas wijn, lekker eten, gezin en familie, een sociaal leven en een styling carrière. Hier lees je haar lampen belevenissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.