Statussymbool tot verwaarloosd voorwerp

Statussymbool tot verwaarloosd voorwerp

Studio MEG. - lampenblog.nl -

Statussymbool tot verwaarloosd voorwerp

Kroonluchters, hoe onwetendheid en ondeskundigheid vaak leiden tot verval van prachtige exemplaren. Van statussymbool tot verwaarloosd voorwerp.

Pascal Mestrom is vakidioot puur sang op het gebied van kroonluchters. Ik heb Pascal met zijn bevlogen presentatie ontmoet tijdens een rondleiding door het gerestaureerde Pieter Teylers Huis. Als consultant historische verlichting verzorgt hij o.m. advies en restauratie, maar ook acquisitie en research van mogelijk belangrijke aanwezige stukken in bijvoorbeeld museum collecties. Pascal werkt voor veilinghuizen, high-end dealers en in opdracht van derden. Zijn expertise ligt met name in de 17 & 18e en vroeg 19e eeuwse kristallen kroonluchters.  

Sinds 2019 is Pascal begonnen met het bouwen en ontwerpen van zijn eigen, nieuwe sculpturen. Geïnspireerd op het verleden, en een creatieve opvolging en verwevenheid van zijn artistieke opleiding en ambacht als ‘lustrier'. Creations, of eigenlijk Inventions van Pascal Mestrom zijn driedimensionale sculpturen, altijd herkenbaar aan de kenmerkende stijl van Pascal. Tegelijkertijd is elke uitvinding uniek door zijn eigen verhaal. Dat verhaal ontstaat door de vele verschillende stukken en materialen die in Inventions zijn samengebracht. Elementen uit verschillende stijlen, verschillende eeuwen en verschillende delen van de wereld.

De kroonluchter had vroeger een ongekende status en was veruit het duurste object in een huishouding. Meer waardering voor de kroonluchter graag. Het is niet zomaar een glas-ding-geval toppunt van kitsch. Achter elke kroonluchter steekt een verhaal met een historie.

Ik zag laatst een DIY kroonluchter rondom plafond spots versierd met chandelier achtig glas, maar de facette bolling hing naar buiten. En waarom hangt een kristal sculptuur met zijn facet geslepen kant naar binnen? Een goed verhaal en ik mag Pascal quoten:

Hoi Marlies,

Waarom de platte zijde van een geslepen kristallen plaquette naar de buitenkant, bovenkant geplaatst wordt heeft louter te maken met het breken van het licht, de reflectie die dat teweeg brengt. Het licht wordt letterlijk daardoor opgevangen. Ik zeg wel eens, als beeld, “heb je ooit een diamant in een ring gemonteerd gezien met de punt omhoog”  ??! Dus ook in een kroonluchter de vlakke platte zijden naar buiten. Hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord. Kom gerust een andere keer langs als je niet tijdens de “Cabinet de Merveilles” kunt komen. 

Met vriendelijke groet, Pascal Mestrom

Check het filmpje op mijn socials: zijn nieuwste creatie: Invention No. 023 , “Castor et Pollux“. Een paar candelabras / Girandoles. Gespiegeld aan elkaar zoals men al deed onder Louis XIV en Louis XV. 

Gaaf hè? Ben je in de buurt van Tefaf, ga ff langs bij Pascal z’n Cabinet de Merveilles. En je vindt “Castor et Pollux“ in de etalage bij de Bijenkorf Maastricht.

Style by Meg, Marlies

#studiomeg #stylebymeg #lampenblog #stoffenblog #pascalmestrom #interior #interiordesign #interiorstyling #inspiration #styling #restyling #stoffen #kleuren #materialen #contemporary #functioneel #lustrier #invention #kroonluchter #chandelier #candelabras #cristal #glass

Marlies Huisman is interieurstylist. Niets is te gek op het gebied van interieur en styling. Je kunt haar freelance inhuren. Werkend tussen driedelig grijs heeft ze haar passie voor stoffen, kleuren en materialen jarenlang vormgegeven. Uitpuilende kasten met stofjes, stapels woonboeken en woonbladen, lampen, Mosa tegels, en altijd op zoek naar inspiratie voor klanten en opdrachten. Liefst circulair en sustainable. Balancerend tussen sport, een goed glas wijn, lekker eten, gezin en familie, een sociaal leven en een styling carrière. stoffenblog.com adding a touch of fabric in art blogging en op lampenblog.nl lees je haar lampen belevenissen.

Marlies Huisman is an interior stylist. In terms of interior and styling, everything is possible. You can hire her freelance. Working between corporate gray, she has shaped her passion for fabrics, colors and materials over the years. Bulging cupboards with fabrics, piles of living books and living magazines, lamps, Mosa tiles, and always looking for inspiration for customers and assignments. Preferably circular and sustainable. Balancing between sports, a good glass of wine, good food, family and friends, a social life and a styling career. stoffenblog.com adding a touch of fabric in art blogging and on lampenblog.nl you can read her storytelling of lamps, light and lighting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.