The Roaring 20's are back

The Roaring 20’s are back. 

Wilhelm Wagenfeld's iconische ME1 tafellamp, ontworpen in samenwerking met Carl Jakob Jucker in de Bauhaus werkplaats in Weimar. De lamp zette de nieuwe functionalistische agenda van de school uiteen, die speculeerde over de ontwikkeling van gestandaardiseerde goederen voor industriële massaproductie. 

Met zijn elementaire constructie van een opaalachtige koepelvormige kap, glazen en metalen cilindrische steel en ronde glazen voet, liet dit opmerkelijke armatuur duidelijk zien dat door de toepassing van moderne ontwerp principes - zuiverheid, eenvoud, minimalisme - een zekere stijlvolheid kon worden bereikt in alledaagse voorwerpen. Als een prototype voor industriële productie weerspiegelde de ME1 ook de symbiose van kunst en technologie; de kern vd Bauhaus-filosofie.

Wagenfeld was 24 jaar oud, toen hij als gezel werd toegelaten tot Bauhaus. Hier ontwierp hij het eerste model van deze lamp als zijn oplossing voor een opdracht die hem was gegeven. Zoals Wagenfeld jaren later zei, waren de ontwerpen van Bauhaus bedoeld als industriële producten en zagen ze er inderdaad ook industrieel uit. Toch was het crafting.

In onze huidige 20’s is deze klassieke lamp bekend als Tecnolumen Wagenfeld WG24 tafellamp. Met glazen basisplaat, LED, verchroomd stalen onderdelen, trekschakelaar, helder en mondgeblazen opaalglas is de lamp nog steeds hot. 

Wie heeft ‘m niet?

Style by Meg, Marlies

#studiomeg #stylebymeg #lampenblog #stoffenblog #bauhaus #interior #homedecoration #interiordesign #interiorstyling #interiorinspiration #styling #restyling #stoffen #kleuren #materialen #contemporary #functioneel #iconic #wilhelmwagenfeld #roaringtwenties #classic #industrial #opalescent #domed #shade #glass 

Marlies Huisman is interieurstylist. Werkend tussen driedelig grijs heeft ze haar passie voor stoffen, kleuren en materialen jarenlang vormgegeven. Ze is verliefd op haar mooie dijkhuis en altijd op zoek naar inspiratie voor klanten en opdrachten. Balancerend tussen sport, een goed glas wijn, lekker eten, gezin en familie, een sociaal leven en een styling carrière. Hier lees je haar lampen belevenissen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.