Tijdloos

Tijdloos en magische innovatie. En gek van de kleuren oranje, blauw of wit.

Een toevallige ontmoeting met verlichting en een technische uitdaging om van een glazen vaas een lamp te maken. De start voor Gino Sarfatti zijn verlichtingscarrière. In 1939 richtte hij Arteluce op. Bekend van innovatieve ideeën en grensverleggend design.

Model 548 is de in 1951 ontworpen tafellamp. Een studie van balans en lichtreflectie. Het scherm is een terugkerend thema in het werk van Gino Sarfatti. Reflectie, maar ook diffuus licht dankzij de verstelbare spot. 

De grote diffuser in methacrylaat oranje, blauw of wit zorgt voor zeer verfijnd licht. Het zeer verfijnde lichteffect is een essentieel onderdeel van illusie en spel met perceptie. De spot in wit gelakt aluminium is gemonteerd op een buisvormige steel van gepolijst of gebronsd messing, terwijl een kleine brass staaf dient als tegenwicht. Een prachtige evenwichtsoefening van afzonderlijke elementen.

In de heruitgave is de originele gloeilamp vervangen door LED en is een optische dimmer onopvallend in het originele ontwerp geïntegreerd.

Arteluce, een succesvol en visionair verlichtingsmerk dankzij Sarfatti's toewijding aan technisch, materiaal- en productieonderzoek. Hij ontwierp tijdens zijn leven meer dan 400 lampen. Minimalistisch, expressief, esthetisch en experimenteel. Halverwege de jaren vijftig begon hij met plexiglas te werken en begin jaren zeventig pionierde hij met het gebruik van halogeenlampen in armaturen. Sarfatti wijdde zich ook aan het verbeteren van elk onderdeel van een armatuur, van de schakelaar, de bedrading tot de reflectoren. Gino Sarfatti, de purist.

In 1973 verkocht Sarfatti zijn bedrijf aan Flos. Veel Arteluce creaties zijn nog steeds in productie en verschillende originele modellen zijn permanent gehuisvest in belangrijke musea zoals het MoMA in New York. 

Vergeten of onopgemerkt? Gaat Flos de ontwerpen opnieuw in productie nemen? Wie zal t zeggen. Als vintage beleven de ontwerpen van Sarfatti sowieso een ware renaissance.

Design contemporaneo per sempre.

Style by Meg, Marlies

#studiomeg #stylebymeg #lampenblog #stoffenblog #ginosarfatti #sarfatti #arteluce #flos #interior #interiordesign #interiorstyling #inspiration #styling #restyling #stoffen #kleuren #materialen #contemporary #functioneel #model548 #minimalism #vision #aesthetic #experimental #pushingboudaries

Marlies Huisman is interieurstylist. Niets is te gek op het gebied van interieur en styling. Je kunt haar freelance inhuren. Werkend tussen driedelig corporate grijs heeft ze haar passie voor stoffen, kleuren en materialen jarenlang vormgegeven. Uitpuilende kasten met stofjes, stapels woonboeken en woonbladen, lampen, Mosa tegels, en altijd op zoek naar inspiratie voor klanten en opdrachten. Liefst circulair en sustainable. Balancerend tussen sport, een goed glas wijn, lekker eten, gezin en familie, een sociaal leven en een styling carrière. stoffenblog.com adding a touch of fabric in art blogging en op lampenblog.nl lees je haar storytelling over lampen.

Marlies Huisman is an interior stylist. In terms of interior and styling, everything is possible. You can hire her freelance. Working between corporate gray, she has shaped her passion for fabrics, colors and materials over the years. Bulging cupboards with fabrics, piles of living books and living magazines, lamps, Mosa tiles, and always looking for inspiration for customers and assignments. Preferably circular and sustainable. Balancing between sports, a good glass of wine, good food, family and friends, a social life and a styling career. stoffenblog.com adding a touch of fabric in art blogging and on lampenblog.nl you can read her storytelling of lamps, light and lighting.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.