Van alledaags naar surrealistisch

lampenblog.nl

Muller Van Severen ontwerpt van alledaags naar surrealistisch.

Twee mensen worden gedwongen in deze dubbele stoel in gesprek te gaan. De potentie ligt in het gebruik - 2 mensen die betrokken zijn en misschien nieuwe ideeën vormen, flirten, delen, samen zijn of gewoon een beetje kletsen. Het 'ontwerpen' lijkt meer op een gesprek en een evolutie van ideeën, waarbij het ene eindproduct het volgende inspireert. 

De noodzaak voor een lichtbron op een specifieke plek leidde naar de Hanging Lamp die aan de muur kan hangen. Alsof iemand met een set kleurpotloden in de lucht begon te tekenen. Dit is eigenlijk precies hoe deze lampen moeten worden geïnterpreteerd, omdat ogenschijnlijk naïeve tekeningen in het echte leven worden weergegeven. Resultaat: een sculpturaal, ruimtelijk, en see thru meubelstuk.

Duo stoel + lamp, 2011 Muller van Severen. Niets meer dan een doek en een stalen frame. Het doek is gemaakt van zacht leer dat in de loop der jaren prachtig veroudert, het frame is verkrijgbaar in twee kleuren: wit en een mooi rood. Beide kleuren passen perfect bij het leer.

Omdat zowel Fien Muller als Hannes Van Severen kunstenaars zijn, ligt het voor de hand dat hun collectie ergens tussen design en kunst zit. 'Meubels' met een extra dimensie van leven en gebruik van ruimte; niet functioneel maar concept-matig. 

Fien Muller (° 1978) vertelt verhalen in stillevens. Als fotograaf gebruikt ze een picturaal genre om opvallende 'tableaus' te maken met zorgvuldig gearrangeerde composities. Verschillende objecten liggen, hangen, leunen of vormen een stapel in de witte ruimte van de foto. Sperziebonen worden levendige gekleurde stukjes in een stilleven die verder vorm krijgen door een gele draad, een stuk bruin papier en een druppel roze verf. Op andere foto's worden gitzwarte houtskoolblokken in contrast gebracht met stukjes zalm, groen textiel versterkt het rood van ham, of gebogen plastic pijpen en een zwarte kleerhanger dans in een decor met gele en blauwe accenten. Met minimale middelen en een ingetogen retoriek worden speelse en zelfs barokke stillevens gecreëerd.

Hannes Van Severen legt in zijn werk de verbinding tussen realiteit en verbeelding. De kunstenaar begint met een bestaand, alledaags object, meestal een meubelstuk, dat hij vervolgens transformeert en verandert. Op deze manier berooft hij het object van zijn oorspronkelijke functionaliteit en laat zijn esthetische waarde prevaleren. Daardoor overheerst het oorspronkelijke nut van het alledaagse object niet langer, maar zijn werk blijft desondanks een visuele verwijzing naar het origineel. Met deze paradoxale constructie creëert Hannes Van Severen een fictieve wereld van beelden met alternatieve, intrinsieke betekenissen en potentieel. De waarnemer moet de uitleg loslaten en zijn of haar verbeelding laten vluchten. In combinatie met de persoonlijke ervaring van de waarnemer.

Een prachtig object,

Style by Meg, Marlies

#studiomeg #stylebymeg #lampenblog #stoffenblog #belgie #interior #interiordesign #interiorstyling #inspiration #styling #restyling #stoffen #kleuren #materialen #contemporary #functioneel #mullervanseveren #fienmuller #hannesvanseveren #design #art #uncanny #twist #suggestive #sculptural #object #colour #furniturecollection #doubleseat

Marlies Huisman is interieurstylist. Werkend tussen driedelig grijs heeft ze haar passie voor stoffen, kleuren en materialen jarenlang vormgegeven. Ze is verliefd op haar mooie dijkhuis en altijd op zoek naar inspiratie voor klanten en opdrachten. Balancerend tussen sport, een goed glas wijn, lekker eten, gezin en familie, een sociaal leven en een styling carrière. Hier lees je haar lampen belevenissen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.