Reason, rhyme and meaning

Reason, rhyme and meaning

Studio MEG. - lampenblog.nl - Reason, rhyme and meaning

“The mission of an architect is to help people understand how to make life more beautiful, the world a better one for living in, and to give reason, rhyme, and meaning to life.”

Quote van niemand minder dan Frank Lloyd Wright, begenadigd architect en tevens ontwerper. Invloedrijk en beroemd. Wie kent niet het Guggenheim . . .

In de loop van zijn 70-jarige carrière werd Wright een van de meest productieve, onorthodoxe en controversiële meesters van de 20e-eeuwse architectuur. Zijn werk luidde een nieuwe manier van denken in de architectuur in, gebruikmakend van innovatie in ontwerp en techniek mogelijk gemaakt door nieuw ontwikkelde technologie en materialen. Zijn creatieve vermogen reikte veel verder dan de grenzen van de architectuur en omvatte ook grafisch ontwerp, meubels, kunstglas, textiel en decoratieve elementen voor in huis.

En deze Taliesin 2 floorlamp overtreft elke reden, rijm en betekenis, vind ik. Strak en stijlvol, inspiratie door de natuurlijke effecten van licht in de natuur. Ze past perfect in hedendaagse interieurs vol ‘totems’ en andere organische sculpturale composities.

1933 Frank Lloyd Wright bouwt de oorspronkelijke gymzaal van zijn Hillside Home School in Spring Green, Wisconsin, om tot een theater. Hij ontwerpt de verlichtingsarmaturen, rechthoekige lichtbakken met multiplex afscherming. Destijds een innovatie op het gebied van verlichting, comfortabel indirect licht zonder glas en/of lampenkappen. 1952 het theater wordt na de brand herbouwd. Net zoals de originele armaturen. Ze worden aan eikenhouten balken boven het plafond bevestigd. Het zachte, indirecte licht blijft en resulteert in een staande vloerlamp van hetzelfde ontwerp voor zijn eigen huis, Taliesin.

De Japanse producent Yamagiwa presenteerde tijdens Milaan dit jaar een installatie van de iconische vloerlamp Taliesin 2. Men is de enige in de wereld die toestemming heeft van de Frank Lloyd Wright Foundation om deze verlichtingsarmaturen opnieuw uit te brengen.

Taliesin West is een UNESCO werelderfgoed en een nationaal historisch monument gelegen in de woestijnachtige uitlopers van de McDowell Mountains in Scottsdale, Arizona.

Het geliefde winterverblijf en woestijnlaboratorium van Wright werd in 1937 opgericht en gedurende vele jaren met toewijding met de hand opgebouwd. Taliesin West is diep verbonden met de woestijn waaruit het werd gesmeed en bezit een zo goed als prehistorische grandeur. Het werd bijna volledig gebouwd en onderhouden door Wright en zijn leerlingen, waardoor het een van de meest persoonlijke creaties van de architect is.

Lamp reason, rhyme and meaning, maar een ‘Fallingwater’ huis is helemaal het einde. De kroon op t werk van Wright op het gebied van organische architectuur met de reeks "trays" van gewapend beton aan de natuurlijke rots. Cantilevered terrassen van plaatselijk zandsteen harmonieus versmolten met de rotsformaties; het huis lijkt boven de stroom eronder te zweven.

Wow! Style by Meg, Marlies

#studiomeg #stylebymeg #lampenblog #stoffenblog #franklloydwright #interior #exterior #inspiration #styling #restyling #stoffen #kleuren #materialen #contemporary #functioneel #impact #creative #designfordemocracy #integrity #connection #naturesprinciples #structures

Marlies Huisman is interieur professional. Je kunt haar freelance inhuren. Een duizendpoot op het gebied van interieur en styling. Werkend tussen driedelig corporate grijs heeft ze haar passie voor stoffen, kleuren en materialen jarenlang vormgegeven. Niets is te gek, want met haar administratieve achtergrond en stylisten voorgrond, werkt ze zowel voor als achter de schermen. Liefst circulair en sustainable. Balancerend tussen sport, een goed glas wijn, lekker eten, gezin en familie, een sociaal leven, Embu haar geadopteerde olifantje en een styling carrière. Op stoffenblog.com alles over stoffen, kleuren en materialen en op lampenblog.nl haar storytelling over lampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.