Shogun

Studio MEG. - lampenblog.nl 

Shogun, afkomstig vd titel Seij Taishōgun, was oorspronkelijk een Japans legerleider die de barbaren versloeg / opperbevelhebber vd Japanse strijdkrachten. Is deze lamp, met zijn geverfde metalen steel, witte verstelbare roosters in geperforeerd gelakt plaatstaal, de titel Shogun waardig.

Mario Botta's gebruik van radicaal vereenvoudigde en gereduceerde geometrische vormen en zijn nadruk op rationaliteit en functionaliteit in zijn ontwerpen onthullen een nauwe verwantschap met het Bauhaus en de modernistische tradities. In de jaren 1964 tot 1969, toen Botta in Venetië woonde en studeerde, kwam hij in contact met de giganten van de moderne architectuur: Le Corbusier, Louis Kahn en Carlo Scarpa. Deze drie architecten/ontwerpers zijn nog steeds van invloed op Botta's eigen werk, dat zowel huishoudelijke en openbare architectuur als ontwerpen voor objecten zoals de Shogun lamp omvat.

De opvallende Shogun Tavolo tafellamp van Botta voor Artemide is een gedurfd geometrisch middenstuk dat naar wens diffuus en direct licht verspreidt. De milieuvriendelijke tafellamp is gemaakt van duurzame materialen die gericht zijn op een laag energieverbruik. Met twee flexibele geperforeerde diffusors en een steel van plaatstaal draait de lamp rond om een oogverblindende ambiance van schaduw en licht te creëren. 20ste eeuw design met contemporaine waarde. Je kunt rustig stellen dat deze design klassieker zijn naam waardig draagt.

Swiss architect Mario Botta, heeft prachtige ontwerpen gemaakt. Zijn filosofie van licht: Licht genereert ruimte. Het geeft nadruk en ritme, het markeert de ruimtes en geeft evenwicht aan de structuur: noch de ruimte, noch de architectuur kan worden waargenomen zonder licht. Licht maakt het architectonische project compleet, dus is het noodzakelijk om vanaf de allereerste planningsfasen de onderscheidende kenmerken te bepalen die het tot het fundamentele element maken voor het begrip en het gebruik van het gebouwde werk.

Indrukmakend ridderlijk, toch?

Style by Meg, Marlies

#studiomeg #stylebymeg #lampenblog #mariobotta #artemide

Marlies Huisman is interieur professional. Je kunt haar freelance inhuren. Een duizendpoot op het gebied van interieur en styling. Werkend tussen driedelig corporate grijs heeft ze haar passie voor stoffen, kleuren en materialen jarenlang vormgegeven. Niets is te gek, want met haar administratieve achtergrond en stylisten voorgrond, werkt ze zowel voor als achter de schermen. Liefst circulair en sustainable. Balancerend tussen sport, een goed glas wijn, lekker eten, gezin en familie, een sociaal leven, Embu haar geadopteerde olifantje en een styling carrière. Op stoffenblog.com alles over stoffen, kleuren en materialen en op lampenblog.nl haar storytelling over lampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.